zondag 22 mei 2011

Drenthse boerenkoolsoep (Drenthe, Nederland)

DRENTHSE BOERENKOOLSOEP

75 gram gort
2 liter water
1 mergpijp
500 gram varkenspoulet
75 gram rijst
500 gram boerenkool
2 preien
1 ui
1 rookworst
zout
versgemalen peper

Was de gort en laat een nacht weken. Doe de volgende dag 2 liter water met de mergpijp in een grote pan, breng aan de kook en laat 1 uur op laag vuur trekken. Doe dan de varkenspoulet erbij en laat alles nog eens 1 uur op laag vuur zachtjes doorkoken. Haal de mergpijp uit de bouillon. Voeg vervolgens de gort, de gewassen rijst, de gewassen en fijngehakte boerenkool, de schoongemaakte en in ringen gesneden prei en de schoongemaakte en fijngesnipperde ui erbij. Laat de soep dan nog eens 30 minuten zachtjes doorkoken en leg de laatste 15 minuten de rookworst erin. Haal de worst uit de pan, snijd de worst in plakjes en doe die terug in de soep. Maak de boerenkoolsoep ten slotte op smaak af met wat zout en versgemalen peper.

4 personen

land : Nederland (Drenthe)
gerechtsoort : soep

bron : een Drenthse grootmoeder, via Karel Vink [groenteboer]

Geen opmerkingen: