zondag 22 mei 2011

Bruine bonen met appeltjes en ham (Drenthe, Nederland)

BRUINE BONEN MET APPELTJES EN HAM

Ham had in het oude Drenthe een symbolische betekenis. Wilde een jongeman met een Drentse schone trouwen, dan werd hij door haar ouders uitgenodigd voor een maaltijd. Werd er een ham opgediend, dan gaven de ouders van het meisje toestemming voor het huwelijk. Kwam daarentegen een halve varkenskop op tafel dan zagen de ouders de jongeman liever gaan dan komen.

1 verse ham
1 eetlepel peperkorrels
5 kruidnagelen
2 laurierblaadjes
500 gram bruine bonen
200 gram gedroogde appeltjes
1 mespunt zout
3 eetlepels zout

Verwijder met een schone doek eventuele haren van de ham en laat de ham een paar uur in een pan met koud water staan. Ververs het water en breng aan de kook. Voeg de peperkorrels, kruidnagelen en laurierblaadjes toe en laat de ham in 30 minuten per 500 gram op een laag vuurtje doorkoken. Haal dan het zwoerd eraf en laat de ham in het kookvocht afkoelen. Was de bruine bonen en week ze een nacht in een pan met ruim water. Laat ook de gedroogde appeltjes (in een aparte pan) een nacht in de week staan en kook de appeltjes en de bruine bonen 1-1¼ uur in aparte pannen gaar. Doe na 1 uur wat zout bij de bonen. Giet de bonen en de appeltjes af en schep ze door elkaar. Roer er ten slotte de stroop door en zet de bruine bonen met de appeltjes apart van de ham op tafel.

4 personen

land : Nederland (Drenthe)
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : M. Welman [Smulpaap]

Geen opmerkingen: