zaterdag 20 december 2025

Vegan Dashi (Japan)

VEGAN DASHI

Dashi is Japanse bouillon op basis van kombu (gedroogd zeewier) en katsuobushi (gedroogde en gerookte bonitovlokken). Kutsuoboshi wordt gemaakt van vis en valt voor dit recept daarom af, wat jammer is want het geeft de bouillon nou nét die karakteristiek rokerige smaak. De oplossing? Sjalotten keihard bakken, zodat ze zwart worden en ook een beetje rokerig. Je kunt de sjalotten ook roken in een rookoven of met zo’n pistooltje, mocht je die toevallig in huis hebben.

20 gram kombu
3 sjalotten
½ theelepel zout


Leg de kombu in 200 milliliter koud water in een pan en laat 30 minuten weken.
Snijd intussen de sjalotten doormidden (laat de schil zitten) en verhit een koekenpan op hoog vuur. Leg de sjalotten met de opengesneden kant naar beneden en zet er een andere koekenpan op met iets zwaars erin (een vijzel of een blik bonen bijvoorbeeld). Bak de sjalotten 7 minuten tot ze helemaal zwart zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
Breng het water met de kombu aan de kook en haal de kombu eruit. Doe de sjalotten in het water en zet het vuur iets lager. Laat 10 tot 15 minuten pruttelen. Proef en breng op smaak met zout.

Voor 200 milliliter

bereidings- / wachttijd : 20 / 20 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : bouillon

bron : Emma’s Amazing Asia Vega / Emma de Thouars

Geen opmerkingen: