dinsdag 15 oktober 2024

Laksa met een heet vispotje

LAKSA MET EEN HEET VISPOTJE

Deze laksa is speciaal aan te raden aan mensen die dicht bij zee wonen en echt verse vis kunnen kopen. Je kunt er het best rijstvermicelli bij eten, die in aparte kommen opgediend moet worden, niet vermengd met de soep. Het is ook aan te raden de noedels, garnalen en vis met stokjes te eten en de soep zo uit de kom te drinken.

850 milliliter Thaise groentebouillon
6 – 8 eetlepels pasta voor laksa
280 milliliter kokosmelk
zout
vers gemalen zwarte peper
175 gram zeeduivelfilet (staartstuk)
115 gram tarbotfilet
12 grote scampi’s, gepeld en schoongemaakt
115 gram zalmfilet
115 gram krabvlees (alleen wit vlees) of gepelde, gekookte kokkels
sap van 1 limoen (2 eetlepels)
handje koriander-, basilicum- of muntblaadjes, ter garnering
2 Thaise pepers, kleingehakt (desgewenst)
350 gram rijstvermicelli, van tevoren bereid en uitgelekt


Verwarm de bouillon in een grote steelpan en voeg als hij heet is de laksapasta toe. Laat een paar minuten zachtjes koken en voeg dan de kokosmelk toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, roer regelmatig. Proef en breng het zo nodig op smaak.
Voeg nu de zeeduivel toe en laat deze 1 minuut meekoken voor je (in die volgorde) de tarbot, garnalen en zalm erbij doet. Je kunt de vis naar keus heel laten of in stukken snijden. Laat het geheel nog 2 minuten koken en voeg dan de krab of kokkels, het limoensap, de kruiden en pepers toe, als je die gebruikt. Breng de soep tot aan de kook, dek de pan af en zet het vuur uit. Serveer de vis zodra je klaar bent met de noedels.
Verwarm de rijstvermicelli, laat ze goed uitlekken en doe ze in een grote kom. Bevochtig de noedels met wat soep uit het vispotje.
Geef elke gast een kleine kom voor de noedels. Serveer de soep en de vis in iets grotere kommen, gegarneerd met kruiden.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: