dinsdag 15 oktober 2024

Dashi met kelp (Japan)

DASHI met kelp

Deze Japanse bouillon van gedroogde bonito (tonijnvlokken) vormt de basis van de meeste Japanse soepen. Japanse voedingswinkels verkopen kant-en-klare dashi, die lekker is maar niet zo goed als verse, zelfgemaakte. Als je eenmaal je kelp (konbu) en gedroogde bonitovlokken (katsuobushi) hebt gevonden, is de rest een fluitje van een cent.

1 stuk kelp van 5 centimeter
4 eetlepels bonitovlokken


Doe het kelp in een steelpan met 1 liter water. Breng het water tegen de kook. Haal het kelp uit de pan, breng het water aan de kook en voeg 125 milliliter koud water en de bonitovlokken toe. Breng het water opnieuw aan de kook en haal de pan meteen van het vuur. Laat hem 30 seconden staan. Zeef vervolgens de bouillon door een katoenen doek.
Gebruik de bouillon zoals in de recepten staat aangegeven. Je kunt hem een week afgedekt in de koelkast bewaren.

Voor 1 liter.

gebied : Japan
gerechtsoort : soep

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: