zaterdag 18 maart 2023

Ka-Jee Namool (Korea)

KA-JEE NAMOOL (GESTOOMDE AUBERGINE MET KNOFLOOK & SOJASAUS)

Deze gestoomde aubergine heeft zo veel smaak, dat hij niet veel toeters en bellen nodig heeft. Eet er gewoon wat gekookte rijst bij. Aziatische aubergines hebben een vrij dunne schil en zijn dus perfect voor dit recept. Als je gewone aubergines gebruikt, moet je ze goed stomen tot de schil en het vruchtvlees helemaal zacht zijn.

4 Aziatische aubergines, in de lengte gehalveerd en in stukken van 7 centimeter
2 eetlepels sojasaus
2 teentjes knoflook, geperst
2 lente-uien, fijngehakt
1 eetlepel geroosterdesesamolie
1 theelepel gochugaru (Koreaans peperpoeder), desgewenst
2 theelepels geroosterde sesamzaadjes


Stoom de stukken aubergine 10 minuten op hoog vuur in een stoompan, als je die hebt. Zo niet, giet dan 400 milliliter water in een pan die groot genoeg is om er een zeef (of vergiet) in te hangen. Doe de stukken aubergine in de zeef en leg er een deksel op. Breng het water op hoog vuur aan de kook en stoom de stukken aubergine 10 – 15 minuten tot ze zacht zijn. Schep ze in een kom en laat ze volledig afkoelen.
Giet het eventueel vrijgekomen vocht uit de kom. Druk met een schone theedoek of keukenpapier voorzichtig zo veel mogelijk vocht uit de aubergine. Snijd of scheur tot slot elk stuk aubergine in smalle reepjes. Doe deze met de overige ingrediënten in een kom en meng alles goed. Laat de aubergines voor het serveren minstens 30 minuten marineren.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Geen opmerkingen: