zaterdag 18 maart 2023

Godeungeo Gui (Korea)

GODEUNGEO GUI (GEBAKKEN MAKREEL)

Koreanen zijn dol op een bepaald soort gezouten vis die lichtjes wordt gegrild en – aangezien hij behoorlijk zout is – in kleine porties wordt gegeten met rijst en andere bijgerechten. Deze vissoort smaakt voortreffelijk maar is helaas bij ons niet te verkrijgen. Gelukkig is makreel in dit recept een goed alternatief. Hij wordt niet op dezelfde manier voorgezouten, maar de gebruikte smaakmakers leveren een vergelijkbaar resultaat op. Eet dit gerecht met rijst, kimchi en Lotuswortel met sojaglazuur.

2 theelepels plantaardige olie
2 makreelfilets of 1 hele makreel
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 theelepel geroosterdesesamolie
2 lente-uien, in sliertjes van 5 centimeter gesneden en in ijskoud water gelegd tot ze krullen
2 theelepels rodepepersliertjes of 1 rode chilipeper, in sliertjes gesneden (desgewenst)
gekookte rijst, voor erbij
kimchi, voor erbij


Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Breng beide kanten van de vis goed op smaak met flink wat zout en peper. Zodra de olie heet is, leg je de hele makreel of makreelfilets met het vel omlaag in de pan. Bak de vis 2 – 3 minuten aan één kant en duw hem met je visspatel omlaag zodat hij niet gaat opkrullen. Draai de vis om en bak de andere kant ongeveer 2 – 3 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) tot hij net gaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de sesamolie over de vis.
Garneer de makreel met de uitgelekte sliertjes lente-ui en de rodepepersliertjes en serveer de vis rechtstreeks uit de pan. Geef er een kom rijst en kimchi bij.

2 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : visgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Geen opmerkingen: