zaterdag 30 januari 2021

Baklava van sperziebonen & zwartoogboontjes met feta & honing (Iran)

BAKLAVA VAN SPERZIEBONEN & ZWARTOOGBOONTJES MET FETA & HONING

Ik ben helemaal weg van hartige baklava. Technisch gezien is dit gewoon een hartige taart met een scheutje siroop, al heeft in dit recept luiheid de overhand en heb ik de gebruikelijke siroop vervangen door vloeibare honing, waardoor het nog makkelijker is. Dit is een van die perfecte alles-in-éénmaaltijden waar verder niets bij hoeft. Maar als je er toch iets bij wilt eten, dan is een knisperende groene salade de ideale metgezel.

olijfolie
2 uien, in halve ringen
6 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
400 gram dunne sperziebonen, afgehaald en in de lengte gehalveerd
3 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes à 400 gram
1 blik zwartoogboontjes à 400 gram, uitgelekt (bewaar de helft van het vocht)
2 eetlepels fijne kristalsuiker
100 milliliter koud water
25 gram boter, plus 50 gram gesmolten boter om te bestrijken
6 vellen filodeeg (van 48 x 25 centimeter)
200 gram vegetarische feta, verkruimeld
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
vloeibare honing, voor erbij


Verhit een grote pan op middelhoog vuur en bedek de bodem met een dun laagje olijfolie. Bak de ui in een paar minuten glazig, zonder hem te laten verkleuren. Voeg de knoflook toe en roer 2 minuten; doe de sperziebonen in de pan, zet het vuur iets hoger en bak onder regelmatig roeren, tot de bonen zacht beginnen te worden.
Voeg de tomatenpuree, kurkuma, kaneel en het paprikapoeder toe en roer tot de bonen goed bedekt zijn met de kruiden; schenk de tomatenblokjes en het vocht van de zwartoogboontjes erbij, strooi de suiker erbij en roer goed door. Giet het water in de pan, roer door, zet het vuur halfhoog en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur, voeg de zwartoogboontjes toe, roer er 25 gram boter door, breng op smaak met zeezoutvlokken en peper en laat helemaal afkoelen. Verwarm intussen de oven voor tot 200°C.
Neem een rechthoekige ovenschaal van 32 x 22 centimeter en bestrijk de bodem royaal met de gesmolten boter. Bedek de bodem van de schaal met 4 vellen filodeeg: 2 in de lengte en 2 in de breedte. Laat aan alle zijden evenveel deeg over de rand van de schaal hangen. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter. Schenk de bonenvulling op het deeg, schud de schaal tot de vulling gelijkmatig verdeeld is en bestrooi met de feta.
Vouw de randen van het deeg over de vulling. Neem de rest van het filodeeg en vouw de vellen zo dat ze net iets groter zijn dan de schaal en dek de vulling ermee af. Duw de randen met een stomp mes langs de binnenkant van de schaal naar binnen, tot de bovenkant mooi strak en glad is. Bestrijk de bovenkant royaal met de rest van de gesmolten boter. Kerf de bovenste laag filodeeg met een heel scherp mes in 8 gelijke porties (dit maakt de gebakken baklava makkelijker te verdelen) en zet 30 tot 35 minuten in de oven, tot de bovenkant diep goudbruin is.
Neem de baklava uit de oven, verdeel hem langs de inkepingen in porties, besprenkel elk stuk met een beetje honing en serveer.
Simply delicious met Little gem met een kruiden-yoghurtdressing & gebrande hazelnoten.

8 personen
gebied : Iran
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Geen opmerkingen: