zaterdag 30 januari 2021

Kippasteitjes met abrikoos (Iran)

KIPPASTEITJES MET ABRIKOOS

Doordat ik ben opgegroeid te midden van een volk dat als geen ander hartige taarten en pasteitjes bakt, heb ik constant zin om steeds weer nieuwe vullingen te bedenken om allerlei soorten deeg mee te vullen. Deze pasteitjes maakte ik voor het eerst toen ik een restje gebraden kip had en bouwvakkers net een steiger voor mijn appartement hadden neergezet. Laat ik zeggen dat dit hét gastvrije gebaar was waardoor ze voor de duur van onze relatie heel aardig tegen me deden.

plantaardige olie
1 grote ui, fijngesnipperd
300 gram kippendijfilet
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel kaneel
100 gram gedroogde abrikozen, in heel smalle reepjes
1 eetlepel abrikozenjam
sap van ½ citroen
30 gram bladpeterselie, fijngehakt
2 rollen koelvers bladerdeeg à 270 gram
1 ei, losgeklopt
1 theelepel nigellazaad
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verhit een grote pan op middelhoog vuur en bedek de bodem met een dun laagje plantaardige olie. Bak de ui in een paar minuten glazig, zonder hem te laten verkleuren. Voeg de kip, specerijen en wat zeezoutvlokken en peper toe en roer tot de kip goed bedekt is. Voeg kokend water toe tot de kip net onderstaat en laat 1 uur zachtjes pruttelen, tot de kip gaar en zacht is. Neem de pan van het vuur en laat de kip in de pan afkoelen.
Schep de kip uit de pan, hak het vlees fijn en doe het in een kom. Voeg gedroogde abrikoos, abrikozenjam, het citroensap, de saus uit de pan en de peterselie toe en meng met je handen tot de kip helemaal bedekt is.
[Verwarm de oven voor op 180°C.] Verdeel elke rol bladerdeeg in 4 vierkanten. Verdeel het kipmengsel in 8 porties en rol elke portie tot een worstje. Leg op elk stuk bladerdeeg een worstje, vouw het deeg over het worstje heen en knijp de randjes dicht. Leg de pasteitjes met de gladde kant naar boven op de bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi met wat nigellazaad. Bak ze in 20 tot 22 minuten mooi goudbruin. Laat de pasteitjes voor het opdienen een beetje afkoelen.
Simply delicious met Little gem met een kruiden-yoghurtdressing & gebrande hazelnoten en Salade van wortel met pistache en dille & honing-limoendressing.

Voor 8 stuks

gebied : Iran
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Geen opmerkingen: