maandag 13 juli 2020

Patsa - Be Lily (Madagaskar)

PATSA - BE LILY (GEDROOGDE GEZOUTEN GARNALEN EN AARDAPPELS IN PITTIGE TOMATENSAUS)

De uitnodigende geur van dit pittige tomaten-garnalengerecht is bijna net zo lekker als de smaak. Dit is een familierecept van Lily Raharivola, restaurateur en kok uit Madagaskar.

1 kilogram garnalen
2 theelepels zout
1 limoen, schoon geschrobd
2 teentjes knoflook
9 eetlepels olie
2 grote uien, gepeld
stukje gemberwortel van 2 centimeter, geschild
1 rode peper
8 rijpe tomaten
1 theelepel komijnpoeder
4 middelgrote aardappels (450 gram)
zout


Verwarm de oven voor op 150°C. Verwijder van elke garnaal het darmkanaal (de donkere ader); houd de koppen intact. Doe de garnalen in een pan kokend water, giet ze meteen weer af en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze met het zout, leg ze op een bakplaat en laat ze 30 minuten in de oven drogen. Hierdoor krijgen ze een diepere smaak en een goed stevige textuur. Haal ze uit de oven en schep ze in een kom.
Rasp de limoenschil en pers de vrucht uit. Pers de knoflook en meng hem met de limoenrasp en het -sap en 2 eetlepels olie. Roer deze marinade door de garnalen en meng alles goed. Snijd de uien in ringen, rasp de gemberwortel en snijd de peper en de tomaten klein. Verhit een grote pan met 4 eetlepels olie op matig vuur en bak daarin de uien zacht en goudbruin. Voeg dan de gember, de peper en het komijnpoeder toe en bak ze een paar minuten mee. Roer de tomaten erdoor. Voeg zout naar smaak toe en breng alles aan de kook. Dek de pan af en kook het geheel 20 minuten onder af en toe roeren; voeg nog wat water toe als de saus te dik wordt.
Schil intussen de aardappels en snijd ze in plakken van ½ centimeter. Schep nu de tomatensaus uit de pan en doe er 2 eetlepels olie in. Leg de plakjes aardappel in de pan en verdeel de garnalen en de saus erover. Sprenkel tot slot de resterende olie over de tomatensaus en laat de aardappel afgedekt op het vuur in 20 minuten net gaar worden.
Heerlijk met gestoomde witte rijst en kort gekookte sperziebonen.

4 - 6 personen

gebied : Madagaskar
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek : Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Geen opmerkingen: