maandag 13 juli 2020

Abrikozen Sabayah (Somalië)

ABRIKOZEN SABAYAH (PLATBROOD MET ABRIKOZEN)

Aan dit klassieke recept voor Somalisch platbrood, sabayah, kan naar wens een vulling worden toegevoegd, bijvoorbeeld van courgette en koriander, zoete aardappel of bloemkool en komijn. Deze zoete versie, met gedroogde abrikozen, is heerlijk met thee bij het ontbijt.

175 milliliter warm water
240 gram bloem
½ theelepel zout
5 eetlepels suiker
50 gram gesmolten boter
12 gedroogde abrikozen, geweekt
olie, om het deeg tijdens het vouwen te bestrijken
1 theelepel kaneel


Meng in een kom het water, de bloem, het zout, een eetlepel van de suiker en de boter tot een eeg. Kneed dit 15 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, dek het af en laat het 2 uur rusten.
Giet de abrikozen af en snijd ze klein. Kneed dan het deeg 2 minuten door en verdeel het in vier stukken. Bestuif deze met bloem en maak ze iets plat. Rol elk stuk uit tot een lap van ¼ centimeter dik, bestrijk ze met olie en bestrooi ze met stukjes abrikoos. Vouw de stukken tot een envelopje en zet ze apart. Druk de stukken deeg weer plat, tot ze zo dik zijn als hiervoor.
Verwarm een koekenpan op matig vuur en vet hem in met olie. Leg er dan steeds één sabayah in en bak deze 30 seconden. Bestrijk hem met olie, zet het vuur laag en oefen voorzichtig druk uit op de sabayah, zodat de bodem gelijkmatig bruin kleurt; dit duurt 5 minuten. Keer het platte brood om en bak de andere kant goudbruin. Neem de sabayah uit de pan en leg hem op keukenpapier. Meng tot slot de suiker met de kaneel.
Bestrooi de sabayahs met kaneelsuiker en serveer ze warm.

4 - 6 personen

gebied : Somalië
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Geen opmerkingen: