dinsdag 26 november 2019

Sipelpomp (Friesland, Nederland)

SIPELPOMP (UIENSTAMPPOT UIT FRIESLAND)

Sipel is Fries voor ui. Sipelpomp is een uienstamppot: een eenvoudig boeren eenpansgerecht dat meestal gegeten werd met een zure saus van azijn en boekweitmeel. Maar heel soms werd er vlees of spek door de stamppot gemengd, meestal alleen wat vet. De Friese nagelkaas komt in het originele recept niet voor, maar geeft de stamppot wel een pittige noot.

1 kilogram kruimige aardappels
zout
3 zakjes gesneden uien (à 300 gram, AH)
200 gram belegen nagelkaas (AH)
2 eetlepels azijn
25 gram boter of margarine
100 gram hamreepjes
peper


Aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. In pan met 2 deciliter water en zout aardappel en ui in 15 minuten gaarkoken. Intussen korstjes van kaas snijden. Kaas in blokjes snijden. Aardappels en uien boven kom afgieten en met pureestamper fijnstampen. Al roerend zoveel kookvocht toevoegen dat stamppot smeuïg wordt. Azijn en boter erdoor roeren. Kaas en ham erdoor scheppen en al roerend 2 minuten meewarmen. Op smaak brengen met peper.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Friesland, Nederland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996

Geen opmerkingen: