donderdag 22 augustus 2019

Khubz Arabi (Libanon)

KHUBZ ARABI (PITABROOD)

Dit klassieke pitabrood is gemakkelijk te maken. In Griekenland noemt men het pita of pitta, pita in Israël en vele andere landen en pide in Turkije. U kunt tot 300 gram fijne volkorenbloem gebruiken als u verkiest. U kunt het brood ook invriezen. Wikkel het strak in plastic zakjes en bewaar 2 - 3 weken in het vriesvak.

1 eetlepel droge gist
1 theelepel suiker
5 deciliter warm water (43°C)
950 gram bloem
2 theelepels zout
3 eetlepels olijfolie


Los de gist en suiker in een kleine kom op in 1,25 deciliter van het warme water en laat 5 minuten staan tot het mengsel schuimig is. Doe 325 gram van de bloem in een grote kom en giet er het gistmengsel en de rest van het warme water bij. Klop het mengsel met een pollepel tot het goed gemengd is. Dek de kom af met een theedoek of met plastic folie en laat 30 minuten op een warme plak staan tot het mengsel schuimig is.
Voeg 475 gram van de bloem, het zout en de olijfolie toe. Klop het deeg 5 minuten met een handmixer met kneedhaken tot het goed gemengd is. Klop het deeg anders 10 minuten met een pollepel.
Bestrooi een werkvlak met wat van de overgebleven 150 gram bloem. Doe er het deeg op en kneed het in 5 minuten glad en elastisch; voeg daarbij zonodig wat bloem toe tot het niet meer plakkerig is.
Vorm het deeg tot een bal en doe die in een licht met olie ingevette kom. Draai de deegbal rond tot hij rondom met olie bedekt is. Dek de kom af met een vochtige theedoek of met plastic folie en laat 1 ½ uur op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
Stomp de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 gelijke stukken. Doe de stukken op een met bloem bestoven werkvlak, dek ze af met een theedoek en laat weer 30 minuten rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
Rol elke deegbal op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 15 centimeter doorsnee. Zorg dat er geen scheuren in het deeg komen, want anders zal het brood geen holte vormen tijdens het bakken. Leg de deegcirkels op een licht met bloem bestoven werkvlak of bakplaat. Dek ze af met theedoeken en laat 20 - 30 minuten rijzen.
Verhit intussen de oven voor op 245°C. Vet een zware bakplaat licht in met olie.
Schik zoveel mogelijk deegcirkels naast elkaar op de ingevette bakplaat. Zet ze 5 minuten in de oven tot ze gerezen zijn. Keer ze om en zet ze weer even in de oven tot ze goudbruin zijn. U kunt ze ook uit de oven nemen en ze kort onder een voorverwarmde grill zetten tot ze goudbruin zijn. Zet de pita’s op een rooster en laat afkoelen. Bak de rest van de pita’s op dezelfde manier. Dek de pita’s af met een licht vochtige theedoek of doe ze in een plastic zakje om ze vers te houden.

12 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : brood

bron : De Middellandse Zee / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: