donderdag 22 augustus 2019

Ma'moel (Libanon)

MA’MOEL (SUIKERBOLLETJES)

200 gram gedroogde dadels
3 eetlepels water
1 theelepel citroensap
100 gram gepelde walnoten
3 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
1 stijfgeklopt eiwit
500 gram tarwebloem (patent)
250 gram zachte boter
5 eetlepels melk
snufje zout
boter om in te vetten
veel gezeefde poedersuiker


We beginnen met de vullingen. Haal de pitten uit de dadels. Hak de vruchten, doe ze in een pannetje. Verwarm ze al roerend met het water en citroensap, tot er een dikke moes ontstaat. Laat die afkoelen.
Hak de walnoten fijn of maal ze grof in een handmolentje. Vermeng ze met suiker, kaneel en eiwit. Laat dat mengsel rustig staan tot u het nodig heeft.
Stort de bloem in een deegkom. Snijd daarin met twee messen de zachte boter klein. Voeg melk en zout toe. Kneed tot u een soepel deeg in de vingers hebt. Maak daarvan zo’n 50 balletjes zo groot als een walnoot.
Vet twee bakplaten in. Verwarm de oven voor tot 175°C. Vorm nu van ieder balletje een klein vaasje, door uw wijsvinger erin te steken en de rand met de duim dun uit te drukken. Schep hierin een theelepeltje vulling (30 met noot, 20 met dadel). Vouw de rand dicht en maak weer een rond balletje. Leg de balletjes op een ingevette bakplaat. Prik bovenop ondiepe putjes met een vork. Schuif de plaat op de middelste richel van de voorverwarmde oven. Laat de balletjes in 20 - 25 minuten bleek bakken: ze mogen beslist niet bruin worden, dat bederft de smaak. Laat ze afkoelen en bestuif ze met poedersuiker.

10 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : gebak

bron : Internationaal bakken / Janny de Moor

Geen opmerkingen: