donderdag 22 augustus 2019

Aubergines en kikkererwten (Libanon)

AUBERGINES EN KIKKERERWTEN

Twee van de meest favoriete groenten van het Middellandse Zeegebied worden gecombineerd in dit Libanese stoofgerecht. Met knapperig brood is het een volledige maaltijd; als er geen rijst of andere gerechten bij komen, dienen de hoeveelheden te worden vergroot.

200 gram kikkererwten
3 grote aubergines
zout
versgemalen zwarte peper
4 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel korianderpoeder
2 grote blikken Italiaanse tomaten (800 gram per stuk)


Week de kikkererwten een nacht in ruim water. Snijd de aubergines in blokjes, bestrooi ze met wat zout en zet ze 30 minuten in een vergiet, zodat het bittere vocht eruit kan trekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze 30 minuten in ruim water met een ongepeld teentje knoflook of zo lang tot ze gaar zijn. Verhit de olie en fruit de ui en de resterende gepelde en gesnipperde teentjes knoflook glazig. Voeg de aubergineblokjes, de komijn, de kaneel, de koriander en wat zout en peper toe en laat 5 minuten stoven voor de tomaten en de kikkererwten worden toegevoegd. Druk de tomaten met een houten lepel fijn, zet het deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg wat extra water toe als het mengsel te droog mocht worden. Als de aubergine gaar is, moet het mengsel op een dikke ragout lijken.
Geef er rijst bij of gebruik het als een groentegerecht bij vlees of gevogelte.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De 100 lekkerste gerechten van de Middellandse Zee / Diane Seed

Geen opmerkingen: