dinsdag 23 juli 2019

Fondue Neuchâteloise met nootmuskaat (Neuchâtel, Zwitserland)

FONDUE NEUCHÂTELOISE met nootmuskaat

250 - 300 gram Emmentaler
250 - 300 gram Gruyère
½ liter lichte witte wijn (nauwkeurig gemeten)
1 theelepel maïzena
1 - 2 borrelglaasjes Kirsch
1 teentje knoflook
peper
nootmuskaat
in blokjes gesneden stokbrood


U begint met de caquelon met het teentje knoflook in te wrijven. Nu giet u de witte wijn erin en zet de vuurvaste aarden schotel op een laag vuurtje. Als de wijn heet genoeg is, komt de geraspte kaas erbij. En dan is het roeren, vlijtig roeren geblazen totdat de kaas gesmolten is. Daarna bindt u de fondue met de maïzena die u met een weinig Kirsch glad geroerd heeft. Maak het geheel nu met peper en nootmuskaat op smaak af en serveer het na het nog één keer aan de kook gebracht te hebben. De fondue moet aldoor blijven koken; vandaar dat zij altijd en overal op een spiritusstelletje staat. Aan tafel wordt als laatste raffinement een flinke scheut Kirsch aan de fondue toegevoegd. Een schotel of mand met stokbrood staat al klaar, en men zit te popelen om een stuk aan zijn fonduevork te rijgen en dit zo snel mogelijk naar zijn mond te brengen na het eerst in de kokende kaasfondue te hebben gedompeld.
Wist u dat degene die zijn stukje brood van zijn vork laat glijden en in de fondue verliest zijn disgenoten een rondje schuldig is?

4 personen

gebied : Neuchâtel, Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Geen opmerkingen: