donderdag 7 februari 2019

Wortelpuree met gember (Marokko)

WORTELPUREE MET GEMBER

350 - 400 gram grote (winter)wortelen
zout
½ theelepel harissa
1 theelepel gemalen komijn
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 eetlepel gekonfijte gember (bolletjes), ragfijn gehakt
1 eetlepel (sherry)azijn
2 eetlepels olijfolie, bij voorkeur van de eerste koude persing (extra vergine)
eventueel ½ theelepel honing of gembersiroop
eventueel 1 mespunt kaneelpoeder
4 grote (krop)slabladeren
eventueel 6 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd


Maak de wortelen schoon en snijd ze in stukken. Spoel de stukken enkele malen in ruim koud water. Zet ze op in een pan met ruim kokend water waaraan zout is toegevoegd. Kook de wortelen volkomen gaar in 16 tot 18 minuten. Laat de wortelen in een vergiet uitlekken, afkoelen en zo veel mogelijk opdrogen. Maak van de wortelen een fijne puree door ze door een zeef te wrijven of met behulp van de keukenmachine. Voeg harissa, komijn, knoflook en gember toe. Roer alles krachtig door elkaar en voeg vervolgens azijn en olie toe. Proef de puree en breng op smaak met wat zout en eventueel een lepeltje honing of gembersiroop en een mespunt kaneelpoeder.
Leg de slabladeren op een grote schaal. Schep op elk slablad een deel van de puree. Garneer eventueel met enkele gehalveerde olijven.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Geen opmerkingen: