donderdag 7 februari 2019

Zeeduivel met tomaten (Marokko)

ZEEDUIVEL MET TOMATEN

4 moten verse zeeduivel, samen 800 gram
zout
3 eetlepels bloem, gezeefd
4 eetlepels olijfolie, traditioneel
4 grote tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes (½ centimeter) gesneden
1 rode paprika, ontveld, vruchtvlees in kleine blokjes (½ centimeter) gesneden
2 bosuitjes, met veel groen, gesnipperd
1 kleine rode Spaanse peper, vruchtvlees ragfijn gehakt
1½ eetlepel limoen- of citroensap


Spoel de vis onder stromend koud water. Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout. Wentel de moten door gezeefde bloem. Schud de overtollige bloem eraf. Verhit een grote koekenpan en laat 3 eetlepels olie zo heet worden dat de blauwe walm ervan af begint te komen. Bak de zeeduivel snel aan weerszijden goudbruin. Neem de moten uit de pan en leg ze in de met olie bestreken tajine. Schep in een kom tomaten, paprika, bosuitjes en Spaanse peper luchtig door elkaar. Strooi er een beetje zout over en besprenkel alles met limoen- of citroensap. Schep alles nogmaals door elkaar. Verdeel het mengsel over de vismoten. Laat de vis in het midden van de tot 180°C voorverwarmde oven in 8 minuten gaar worden.
Serveer het gerecht in de tajine. Geef er een eenvoudige groene sla (eventueel met olijven) en het platte brood van de Marokkaanse bakker bij.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : visgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Geen opmerkingen: