zaterdag 19 augustus 2017

Canard rôti (Bretagne en Normandië)

CANARD RÔTI (GESMOORDE EEND)

1 verse, panklare eend (1,5 kilogram)
zout
versgemalen zwarte peper
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
2 kleine worteltjes
½ prei
¼ knolselderij (125 gram)
30 gram geklaarde boter
2,5 deciliter droge rode wijn
¼ theelepel gemalen tijm
0,75 deciliter slagroom
40 gram boter
sinaasappelschil-aroma


De eend in acht stukken snijden en met peper en zout inwrijven. Sjalotjes en teentje knoflook pellen. Worteltjes, prei en selderij schoonmaken, wassen en kleinsnijden. De geklaarde boter in een braadpan verhitten en de stukken eend daarin rondom bruin aanbraden. De groenten toevoegen, kort meestoven en de rode wijn toevoegen. De eend kruiden met tijm en in de open pan op ongeveer 150°C in de oven 60 - 70 minuten laten moren en de slagroom in gedeelten erover gieten. De stukken eend met folie bedekken en warm houden. De saus met de groenten mengen in de keukenmachine. Het vet uit de saus halen en opnieuw verhitten. Met een vork of garde klontjes boter (40 gram) erdoor roeren. De saus met sinaasappelschil-aroma, zout en peper kruiden en apart bij het vlees serveren.
Bijgerecht: lintmacaroni en erwtjes.

4 personen

gebied : Bretagne en Normandië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Franse keuken (Rebo Culinair) / Rudolf-August Oetker

Geen opmerkingen: