dinsdag 24 januari 2017

Mole Poblano con Pollo (Mexico)

MOLE POBLANO CON POLLO (PUEBLA-KIP)

2½ kilogram kip of kalkoen, gepocheerd en het vlees van de botten gehaald
50 gram geroosterd sesamzaad

MOLE-SAUS
3 eetlepels reuzel
1 tot 3 chilipepers, vers of uit blik
1 grote ui, gehakt
2 tenen knoflook, gehakt
50 gram sesamzaad
1 theelepel venkelzaad
6 korianderzaadjes
50 gram amandelen
50 gram pinda’s
4 zwarte peperkorrels
150 milliliter kippenbouillon
900 gram tomaten, gehakt
1 oudbakken tortilla, in reepjes
1 eetlepel gemalen kaneel
2 hele kruidnagels
1 tot 4 eetlepels chilipoeder
50 gram rozijnen
1 eetlepel zout
50 gram pompoenpitten
50 gram pure chocolade
2 eetlepels moutazijn


Maak eerst de saus. Laat in een grote steelpan de helft van e reuzel smelten. Fruit er de chilipepers, ui en knoflook 5 minuten in aan. Roer er het sesam-, venkel- en korianderzaad, de amandelen, pinda’s en peperkorrels door. Laat alles 10 minuten bakken. Draai het mengsel dan met wat kippenbouillon in een keukenmachine tot een gladde pasta. Smelt de rest van de reuzel in de pan en smoor er de tomaten in. Schep er de tortilla, kaneel, kruidnagels, het chilipoeder, de rozijnen, het zout en de pompoenpitten door. Laat alles nog 5 minuten sudderen.
Draai het tomatenmengsel met de pasta in e keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg zo nodig nog wat kippenbouillon toe. De mole-pasta moet nu behoorlijk dik zijn. Doe de pasta terug in de pan en laat hem onafgedekt 45 minuten sudderen. Doe er de chocolade bij en laat die al roerend smelten. Roer er dan de azijn en de rest van de kippenbouillon door. De saus moet nu lobbig zijn. Proef nu of er nog zout bij moet. Als de mole niet pikant genoeg is nog wat chilipoeder toevoegen. Laat de saus afkoelen.
Zet de afgekoelde saus in de koelkast en laat hem daar 24 tot 48 uur staan. Giet ongeveer een kwart van de saus in een grote steelpan. Doe er het kippenvlees op en dek af met de rest van de saus. Laat alles voorzichtig doorwarmen. Schep de kip met de saus op borden, strooi er wat geroosterd sesamzaad over en dien op.

12 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Mexico : De landelijke keuken / Carolyn Dehnel
Een reactie posten