zaterdag 31 december 2016

'Pizza Fritta' met pijnboompitten en basilicum

‘PIZZA FRITTA’ MET PIJNBOOMPITTEN EN BASILICUM

DEEG
1 zakje droge gist
2½ deciliter handwarm water
2 theelepels. suiker
1 theelepel zout
375 gram gezeefde bloem
2½ eetlepel olijfolie

TOPPING
1 blik tomatenblokjes (à 400 gram)
250 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
150 gram pijnboompitten
1 bosje verse basilicum
1 teen knoflook, geperst
4 eetlepels. olijfolie


Laat de droge gist in een mengkom met 1 dl handwarm water met 2 theel. suiker 10 minuten staan en roer daarna tot de gist is opgelost en begint te schuimen. Voeg 1½ deciliter handwarm water aan het gistmengsel toe. Voeg het zout en 2/3 van de bloem toe en vermeng de ingrediënten tot een deeg. Strooi de overgebleven bloem op het werkblad en schep hier het deeg op. Kneed beetje bij beetje de bloem op het werkblad door het deeg en kneed het vervolgen 8 min. goed door. Vorm het deeg tot een elastische bal. Wrijf een schone mengkom in met ½ eetlepel olijfolie en laat hierin de deegbal, afgedekt, op een warme plaats 45 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het deeg nog 2 minuten en maak er 10 deegballetjes van. Verwarm de oven voor op 225°C (stand 7 - 8). Rol op een met bloem bestoven werkblad elk deegballetje uit tot een zo dun mogelijk deegrondje. Leg de pizzabodems op de bakplaat. Pureer in een kom met de staafmixer de stukjes tomaat en bestrijk iedere pizzabodem tot 1 centimeter van de rand met een dun laagje tomaat. Verdeel de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten over de bodems en bak de pizza’s in het midden van de oven 10 - 15 minuten tot de korst goudbruin is. Snijd ondertussen de basilicum in dunne reepjes en vermeng in een kom de knoflook met de olijfolie. Bestrijk de warme minipizza’s met de knoflookolie en verdeel de basilicum erover. De ‘pizza fritta’ wordt in Italië in bars of op feestjes geserveerd.

10 minipizza’s

voedingswaarde : 425 kcal per pizza
bereidingstijd : 30 minuten

land : Italië
gerechtsoort : snack

bron : Sla etcetera januari / februari 2000

Geen opmerkingen: