donderdag 14 mei 2015

Crema Catalana (Catalonië, Spanje)

CREMA CATALANA (CATALAANSE CRÈME)

1 citroen, onbespoten
1 kaneelstokje
½ liter melk
1½ eetlepel maïzena
6 eierdooiers
100 gram suiker


Rasp de schil van de citroen. Doe de citroenrasp samen met het kaneelstokje en de melk (houd echter 2 eetlepels melk achter) in een pannetje. Breng alles aan de kook. Neem hierna het pannetje van de warmtebron. Leg er een deksel op en laat alles 5 minuten staan. Maak de maïzena aan met de achtergehouden melk. Doe de eierdooiers samen met de suiker in een kom. (Houd 2 eetlepels suiker achter.) Klop alles zo lang met een garde tot een schuimige en vrij witte massa is verkregen. Klop daarna het maïzenamengsel erdoor. Zeef de hete melk door een zeer fijne zeef, of gebruik er een stuk vochtig gemaakt (kaas)doek voor. Schenk de gezeefde melk bij het eierdooiermengsel en schep alles langzaam door elkaar. Schenk daarna alles in de pan waarin de melk werd gekookt. Plaats de pan boven een zeer matig afgestelde warmtebron en blijf er dan zo lang in roeren tot de massa begint te binden. Schenk de nu verkregen vla in vier met koud water omgespoelde potjes (ramequins/soufflépotjes). Laat de vla koud worden. Bestrooi de koud geworden vla daarna met de achtergehouden suiker. Plaats de potjes vervolgens zo dicht mogelijk onder een zeer hete grill. Laat de suiker in 2 tot 3 minuten karamelliseren. Laat de gerechten hierna opnieuw koud worden. Dien ze daarna op in de potjes.

4 personen

gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : nagerecht

bron : Een reis om de wereld in 80 recepten / Claude Lebey
Een reactie plaatsen