donderdag 14 mei 2015

Saka Saka met sardientjes (Centraal-Afrika)

SAKA SAKA MET SARDIENTJES (SARDINES MET GEKOOKTE GROENTEN)

300 gram wilde spinazie, snijbiet of cassaveblad
3 eetlepels palmolie
4 teentjes knoflook, gehakt
1 ui, in ringen
60 milliliter zonnebloemolie
800 gram tomaten uit blik, afgegoten
375 gram sardines uit blik
zout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180°C. Was de spinazie goed en verwijder de taaiere stelen. Verhit de palmolie in een grote pan, voeg ½ theelepel gehakte knoflook en de uienringen toe en bak ze enkele minuten. Voeg nu een handje spinazie toe. Wacht tot deze is geslonken en voeg dan nog een paar handjes toe; wacht tot alle spinazie in de pan is geslonken. Schep de groente in een vergiet om uit te lekken. Roer vervolgens de resterende knoflook door de zonnebloemolie. Snijd de tomaten in dikke plakken. Giet de sardines af, snijd ze in kleine stukjes en verwijder grotere graten. Verdeel de plakken tomaat over de bodem van een ovenschaal, bestrooi ze met zout, verdeel er de uitgelekte spinazie over en daarover weer de stukjes vis. Schep tot slot de knoflookolie over de sardines, maal er flink wat zwarte peper over en bak de schotel 20 minuten in de oven.
Serveer het gerecht warm met vers, knapperig brood, of op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Centraal-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Geen opmerkingen: