donderdag 12 februari 2015

Zeebliek met pepersaus (Nigeria)

ZEEBLIEK MET PEPERSAUS

1 kilogram zeebliek of sprot
10 gram (2 theelepels) knoflookzout
15 gram (1 eetlepel) paprikapoeder
15 gram (1 eetlepel) maïzena
15 gram (1 eetlepel) gemberwortel, versgeraspt
plantaardige olie om te frituren

PEPERSAUS
2 flinke uien, fijngehakt
4 teentjes knoflook, in kleine blokjes
10 rode Spaanse pepers, fijngehakt
4 grote tomaten, in kleine blokjes
zout naar smaak
10 gram (2 theelepels) garnalenpasta of 125 gram garnalenpoeder


Was de vis en dep hem droog met keukenpapier. Doe in een schaal knoflookzout, paprikapoeder, maïzena en de helft van de geraspte gember. Meng het goed door elkaar en wentel de vis erdoor.
Verhit de olie in een diepe koekenpan of een steelpan met een dikke bodem en frituur de vis met kleine hoeveelheden tegelijk. Schep de vis eruit zodra deze knapperig, stevig en gaar is (de vis moet knapperig zijn, maar zorg dat hij niet verbrandt). Leg de vis in een zeef bekleed met keukenpapier om uit te lekken. Houd hem daarna warm.
Voor de saus de uien, knoflook, Spaanse pepers en de rest van de gember fruiten in ongeveer 30 milliliter (2 eetlepels) van de olie waarin de vis gebakken is. Fruit dit alles lichtbruin. Voeg dan de tomaten en zout toe. Roer het goed door en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer er ten slotte de garnalenpasta of -poeder door en laat het nog 1 à 2 minuten pruttelen.
Neem de pan van de warmtebron en dien de saus op in kleine schaaltjes of bordjes, die neergezet worden op een grotere schaal waarop de gebakken vis ligt. De saus is bedoeld als dipsaus voor de vis, maar er kunnen ook nog andere gerechtjes bij geserveerd worden, zoals rijst of wortelgroenten of knabbels van wortel, paddenstoel, bloemkool of courgette.

4 personen

gebied : Nigeria
gerechtsoort : snack

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Geen opmerkingen: