zondag 7 december 2008

Zahtar (Irak)

ZAHTAR (DIP MET SPECERIJEN EN NOTEN)

Deze bijzondere dip wordt gegeten met in olijfolie gedoopt brood. Het mengsel is droog en blijft enkele weken goed in een luchtdichte bewaardoos. De sumakpoeder die in dit recept wordt genoemd, is gemaakt van dieprode bessen van de sumakstruik, die familie is van de cashew. De zurige smaak ervan contrasteert op interessante wijze met de zoetere smaken van de kaneel, koriander en komijn.

100 g sesamzaad
40 g korianderzaad
60 g walnoten
1 eetlepel gemalen komijn
½ eetlepel gemalen kaneel
½ eetlepel gemalen sumak
zout
peper

Rooster het sesamzaad onder een voorverwarmde grill tot het goudbruin wordt. Rooster vervolgens het korianderzaad en daarna de walnoten.
Maal de geroosterde specerijen en noten fijn maar stamp ze niet, anders loopt de olie eruit en dan wordt het een pasta.
Voeg de andere specerijen en wat zout en peper toe en schep het mengsel op een bord. Geef een ondiep schaaltje met olijfolie erbij en dien op met reepjes pitabrood. Dompel het brood eerst in de olijfolie en daarna in het specerijmengsel.

6 personen

land : Irak
gerechtsoort : hapje

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Geen opmerkingen: