zondag 7 september 2025

Quiche met vis en komkommer

QUICHE MET VIS EN KOMKOMMER

300 gram gefileerde vis (kabeljauw, schelvis of zalmforel)
1 kleine of ½ grote komkommer
150 gram jonge Goudse kaas
4 eieren
¼ liter slagroom of crème fraîche
zout
peper
nootmuskaat

DEEG
150 gram bloem
1 mespuntje zout
75 gram boter, goed gekoeld
½ deciliter koud water

COURT-BOUILLON
¾ liter water
1 deciliter droge witte wijn
150 gram grof gesneden groenten (wortel, ui, prei, bleekselderij)
1 bouquet garni (peterselie, tijm, laurier)


Maak eerst het deeg: Doe de bloem en het zout in een kom, voeg de in blokjes gesneden boter toe en prak de boter met een vork door de bloem tot een kruimelig geheel ontstaat. Voeg eetlepelgewijs, al roerend met de vork, zoveel koud water toe als nodig is om de massa te doen samenhangen. Gebruik dan pas uw handen en vorm een bal van het deeg. Het is niet erg als in het deeg kleine boterklontjes aanwezig zijn; integendeel, die zijn bepalend voor de krokante luchtigheid van de taartbodem. Druk de deegbal uit tegen de wand van de kom om de achtergebleven kruimeltjes er in op te nemen en vorm er weer een bal van. Herhaal het uiteen drukken en weer samenpakken twee keer. Kneden is bij dit soort deeg uit den boze. Verpak de deegbal tenslotte in folie en laat hem 1 uur rusten in de koelkast.
Breng de ingrediënten voor de court-bouillon aan de kook en laat het geheel 30 minuten zachtjes trekken.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een min of meer ronde lap en bekleed er een platte taartvorm mee. Prik de deegbodem hier en daar in met een vork, dek hem af met aluminium en verzwaar de folie met een steunvulling van gedroogde peulvruchten. Bak de taartbodem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en d folie en laat de taartbodem uitdampen in de vorm.
Stoom de vis bijna gaar boven de kokende court-bouillon en verdeel hem in vlokken. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes. Verwijder de korstjes en snijd de kaas eveneens in piepkleine dobbelsteentjes. Klop de eieren los in een kom, onder toevoeging van de slagroom of crème fraîche en breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Strooi de stukjes vis en de kaas- en komkommerblokjes in de afgekoelde taartbodem. Giet het ei-roommengsel erover en zet de vorm 30 à 35 minuten in de oven terug, tot het mengsel gestold is en de bovenkant van de quiche mooi goudbruin begint te kleuren.
Serveer de quiche warm of lauw, als tussengerecht in een feestelijk menu, als lunchgerecht of als onderdeel van een buffetmaaltijd.

4 personen

gerechtsoort : hartige taart

bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau

Geen opmerkingen: