PIZZA À LA GRECQUE
1 zakje gistkorrels
1 theelepel suiker
3 à 3½ deciliter lauwwarm water
500 gram bloem
1 theelepel zout
2 eetlepels olie
VULLING
1 flinke ui
2 vleestomaten
1 blik gepelde tomaten à 400 gram
1 blik artisjokharten à 400 gram
1 blikje sardines
1 blikje ansjovis
200 gram feta
4 takjes tijm
peper
oregano of gemengde Mediterrane kruiden
150 gram geraspte extra belegen Goudse kaas
12 zwarte olijven (eventueel)
Vermeng de gist en de suiker in een kommetje met 1 deciliter lauw water. Laat het mengsel 10 minuten staan en roer het tot een glad papje. Zeef de bloem met het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet daarin het gistpapje. Voeg nog 2 deciliter lauwwarm water toe, evenals een scheutje olie (u kunt hiervoor de olie uit het sardineblikje gebruiken). Meng alles vanuit het midden tot een samenhangend deeg en kneed de massa 10 minuten, tot het deeg soepel en elastisch is en niet meer aan de handen plakt. Als het deeg te stijf dreigt uit te vallen, kunt u nog een scheutje water toevoegen. Dek het deeg af met een schone doek en laat het op een warm, tochtvrij plekje 30 minuten rijzen.
Bereid intussen de pizzavulling voor: Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de verse tomaten in dunne plakjes, doe de tomaten uit blik in een kom en prak ze fijn met een vork. Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze doormidden. Snijd de sardientjes voorzichtig open en verwijder de middengraat. Snijd de ansjovisfilets in de lengte doormidden. Verkruimel de feta.
Verwarm de oven voor op 225°C en vet twee bakplaten in. fruit de uienringen goudgeel in een beetje olie.
Verdeel het deeg in tweeën. Rol elk deel op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een ronde plak met een diameter van 36 centimeter. Leg de deeglappen op de bakplaten en duw de randen iets omhoog en naar binnen, zodat een opstaand randje ontstaat dat het weglopen van de vulling verhindert.
Beleg de pizzabodems achtereenvolgens met de fijngemaakte bliktomaten (met het sap), de plakjes verse tomaat en de gefruite uienringen. Strooi er een beetje peper, wat tijmblaadjes en oregano of gemengde kruiden over. Verdeel de artisjokharten, de sardientjes, de ansjovisfilets en e verkruimelde feta over beide pizza’s en bestrooi het geheel met de geraspte Goudse kaas. Besprenkel het geheel met het restant van de olie uit het sardinelikje en schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven. Temper de oven na 10 minuten tot 175°C en laat de pizza’s nog 15 minuten bakken. Garneer ze eventueel vlak voor het opdienen met zwarte olijven en serveer direct.
8 - 12 personen
gebied : Griekenland
gerechtsoort : pizza
bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau
zondag 7 september 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten