VEGETARISCHE UDONSTOOFSCHOTEL
Kies vijf van je lievelingsgroenten. Bereid ze ruim van tevoren volgens het hier beschreven recept. De feitelijke kooktijd is maar kort. Als je geen vegetariër bent, kun je kippenbouillon in plaats van water gebruiken en deze stoofpot als bijgerecht opdienen bij vlees, kip of vis.
450 gram worteltjes, geschild en in staafjes
350 gram broccoli, in roosjes
350 gram paksoi, in de lengte gehalveerd
2 eetlepels pindaolie
1 theelepel sesamolie
3 sjalotten, fijngehakt
115 gram verse shiitakes, zonder steeltjes en in dunne plakjes
225 gram kastanjechampignons, zonder steeltjes en in dunne plakjes
vers gemalen zeezout
vers gemalen zwarte peper
350 gram Chinese kool, grof gescheurd
350 gram udonnoedels, gekookt
PITTIGE BOUILLON
2 eetlepels lichte sojasaus
2 theelepels suiker
2 tenen knoflook, uitgeperst
½ theelepel chilipoeder
2 eetlepels fijngehakte lente-uitjes
225 milliliter heet water
1 eetlepel sesampasta of tahin
Neem verschillende pannen met kokend zout water en blancheer de wortels, broccoli en paksoi kort. Afgieten en afspoelen onder koud water. Maak de pittige bouillon: meng alle ingrediënten in een steelpan door elkaar en breng ze zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot de sesampasta is opgelost. Proef en breng zo nodig op smaak met sojasaus. Verwarm de olie in een vuurbestendige kasserol en roerbak de sjalotten 3 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en blijf nog 2 minuten roerbakken. Breng op smaak met zout en peper, zet daarna het vuur uit. Schik nu de gekookte groenten in de kasserol. Stel je voor dat de ruimte in de kasserol een in 5 gelijke plakken gesneden cake is, met in het midden een holletje voor de udonnoedels. Duw alle paddenstoelen naar een kant van de kasserol, zodat ze het eerste ‘plakje’ vormen. Schik daar de worteltjes naast, en daarna de Chinese kool, en de broccoli. De paksoi komt aan de overzijde van de paddenstoelen, en nu is de ‘cake’ klaar. Stapel de udon op in het midden. Giet langzaam de bouillon over de groenten en de noedels, zonder dat ze gaan bewegen. Dek de kasserol af en zet hem 4 – 5 minuten op halfhoog vuur. Serveer direct en zo heet mogelijk, en laat ieder zelf opscheppen.
3 -4 personen
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten