vrijdag 18 oktober 2024

Sobanoedelsoep met shiitakes en tofoe

SOBANOEDELSOEP MET SHIITAKES EN TOFOE

Deze soep is heel geschikt als begin van een vegetarische maaltijd of voor een hoofdgerecht zoals vlees of vis. Mensen die denken dat ze niet van tofoe houden, zullen daarop terugkomen als hij op deze manier is bereid; de elegante manier van bereiden en presenteren trekt hen al over de streep voor ze hem hebben geproefd.

30 gram witte miso
2 theelepels mirin
115 gram stevige tofoe, in 4 plakken gesneden
1 theelepel zout
1 kleine aubergine, in de lengte in vier plakken gesneden
1 eetlepel bloem, om te bestrooien
pindaolie, voor het frituren
115 gram verse shiitakes, in plakjes
vers gemalen zwarte peper
600 milliliter groentebouillon
1 eetlepel shoyoe (sojasaus)
1 theelepel gembersap
225 gram sobanoedels, gaar, uitgelekt
2 eetlepels lente-uitjes, in dunne ringen


Vermeng met een kleine lepel de miso op een klein bord met 1 theelepel van de mirin. Bedek de plakjes tofoe met de zachte miso en zet dit apart. Los in een kom het zout op in 600 milliliter koud water en week hierin de 4 aubergineplakken 5 minuten, om ze zacht te maken. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Wikkel elk met miso bedekt plakje tofoe in een plak aubergine. Zet ze vast met een borrelprikker. Bestrooi de rolletjes met bloem en frituur ze 3 minuten in hete olie. Laten uitlekken op keukenpapier. Verwarm de bouillon tot hij bijna kookt. Voeg de shoyoe, het gembersap en de resterende theelepel mirin toe. Proef en breng op smaak. Warm de sobanoedels op. Verdeel ze over 4 soepkommen. Vouw ze netjes onder in de kom. Verdeel de shiitakes over de vier kommen. Schep de bouillon in de kommen. Verwijder de borrelprikkers en leg midden in elke kom een rolletje. Strooi er de lente-uitjes op. Serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: