vrijdag 18 oktober 2024

Aziatische basisbouillon (Thailand)

AZIATISCHE BASISBOUILLON

Zo maak je een vegetarische basisbouillon voor de Thaise keuken. Je kunt desgewenst wat groente toevoegen om een basisgroentebouillon te maken. En of je dit nu wel of niet doet, de hoeveelheden water en zout blijven hetzelfde. Als je wel extra groente toevoegt, moet je de bouillon 40 – 45 minuten langer laten pruttelen.

3 sjalotten, grofgehakt
1 stengel citroengras, in drieën gesneden
een stukje galanga van 2½ centimeter, in schijfjes
1 grote rode chilipeper, zonder zaadlijsten en in de lengte in tweeën gespleten (desgewenst)
½ theelepel zout


Doe alle ingrediënten in een grote steelpan met 1¾ liter koud water. Breng dit aan de kook en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Schuim zo nu en dan af.
Zeef de bouillon boven een grote kom en laat hem afkoelen. Verwijder de vaste bestanddelen. Zet hem tot gebruik in de koelkast (maximaal 10 dagen).
Variant voor basisgroentebouillon: Voeg aan deze Thaise bouillon andere groenten toe, zoals wortels, selderij en een aardappel of twee, zodat het een basisgroentebouillon wordt die ook in niet Thaise recepten kan worden gebruikt. Die groenten hoeven alleen in grove stukken te worden gesneden. Doe ze in de pan bij de andere ingrediënten en laat dit nog eens 20 – 25 minuten zachtjes koken (40 – 50 minuten in totaal). Zeef de bouillon en bewaar hem maximaal 10 dagen in de koelkast.

Voor 1¾ liter

gebied : Thailand
gerechtsoort : soep

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: