vrijdag 18 oktober 2024

Basis-chilipepersaus (Zuidoost-Azië)

BASIS-CHILIPEPERSAUS

De meeste mensen in Zuidoost-Azië dopen bijna alles wat ze eten in chilisaus, van rauwe groenten en loempia’s tot vlees, vis, gekookte groenten, rijst en noedels. Omdat deze gewoonte is overgewaaid naar het Westen, kunnen we potjes kant-en-klare chilisaus kopen bij oosterse winkels en de meeste supermarkten.
Een van de bekendste soorten is waarschijnlijk sambal oelek. Dit is geen merknaam, maar een beschrijving van de saus, die voornamelijk uit gepureerde en gestampte chilipepers bestaat. De potjes die je in de winkel koopt, zijn goed – maar je kunt de saus ook zelf maken, wat een minstens zo goed resultaat geeft en veel minder kost.
Je kunt chilisaus ook bij het koken gebruiken. Als een recept bijvoorbeeld zegt dat je 2 – 3 chilipepers moet mengen met andere ingrediënten om een pikante pasta te maken, kun je ze vervangen door 1 eetlepel van deze saus.

225 – 450 gram grote verse rode pepers
1 - 1½ theelepel zout
3 eetlepels pindaolie
1 eetlepel blanke azijn of tamarindewater


Doe de pepers in een grote pan kokend water en kook ze 2 minuten en giet ze vervolgens af. Doe de pepers in een blender, voeg de overige ingrediënten toe en puree alles tot een zeer zijdezachte pasta. Giet de saus nu over in een steelpan en kook hem 10 – 12 minuten op een laag vuur, zo nu en dan roeren. Wees voorzichtig, want de vloeistof bubbelt en spat tijdens het koken.
Laat de saus afkoelen voor je hem wegzet in een goed afsluitbare glazen pot. In de koelkast is hij drie weken of langer houdbaar.

Voor 450 milliliter

gebied : Zuidoost-Azië
gerechtsoort : saus

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: