zondag 1 oktober 2023

Volkorenbulgur met appel, hazelnoten en pekmez (Turkije)

VOLKORENBULGUR MET APPEL, HAZELNOTEN EN PEKMEZ

150 gram volkorenbulgur
50 milliliter appelsap
2 eetlepels appelazijn (of ciderazijn)
1 deciliter kokend water
100 gram knolselderij
1 grote, knapperige appel, klokhuis verwijderd
1 eetlepel citroensap
1 wortel, geraspt
1 rode ui, in dunne ringen
100 gram hazelnoten (of walnoten), gehalveerd
50 gram pompoenpitten
handvol verse peterselie, gehakt
3 eetlepels extra vergine olijfolie
1½ eetlepel pekmez (druivensiroop)
½ theelepel Turkse chilivlokken (of wat chilipoeder)
zout (je hebt er flink wat van nodig, want bulgur zuigt het op)


Verdeel de bulgur over een ondiepe kom en giet het appelsap, de azijn en het kokende water erover. Zet de kom afgedekt 15 – 20 minuten apart tot de bulgur ‘gaar’ genoeg is (misschien moet je nog wat kokend water toevoegen).
Schil de knolselderij en snijd in repen. Doe hetzelfde met de appel en bedek beide met citroensap zodat ze niet verkleuren. Laat de bulgur afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de groenten, hazelnoten en zaden toe. Meng dan de kruiden erdoor. Meng de olie met de pekmez, voeg zout en peper toe en roer de dressing door de salade. Als je echt de bloemetjes buiten wilt zetten, schep je er wat yoghurt op.

2 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

Geen opmerkingen: