zondag 1 oktober 2023

Vijgensalade

VIJGENSALADE

In de late zomer en de vroege herfst zijn vijgen op hun best. Gedurende de rest van het jaar zullen de vijgen afkomstig zijn uit verre landen en die zijn, omdat vijgen na het plukken niet meer narijpen, meestal flauw van smaak en vrij droog. Een vijg is goed als het lijkt of hij elk moment uit zijn vel zal barsten. Het vruchtvlees moet iets meegeven als u er zachtjes in knijpt, maar het mag niet terugveren. De vrucht hoort altijd ongelofelijk zoet, zacht en smeuïg te zijn. Als u eenmaal een vijg hebt gevonden die aan al deze criteria voldoet, hebt u gegarandeerd een hemelse ervaring. Meng de salade pas vlak voor het opdienen en geef hem als voorgerecht.

2 kleine rode uien (200 gram in totaal)
3 eetlepels olijfolie
50 gram hazelnoten, in het vlies
60 gram radicchioblad, grof gescheurd
40 gram basilicumblaadjes
40 gram waterkersblaadjes
6 grote, rijpe vijgen (300 gram in totaal)
1 eetlepel balsamicoazijn
¼ theelepel kaneel
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 220°C.
Pel de uien, halveer ze over de lengte en snijd elke helft in 3 centimeter brede parten. Vermeng de uiparten met ½ eetlepel olijfolie, een snuf zout en een beetje zwarte peper en verdeel ze op een bakplaat. Rooster ze 20 – 25 minuten in de oven en schep ze een of twee keer om tot ze gaar, goudbruin en deels krokant zijn. Haal de uien uit de oven en laat ze afkoelen; trek ze met de vingers uit elkaar tot eenhapsstukjes.
Schakel de oventemperatuur terug naar 160°C. Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Kneus ze als ze voldoende zijn afgekoeld met de platte kant van een groot mes.
Vermeng de radicchio met basilicum en waterkers en verdeel op vier borden een beetje van het salademengsel. Snijd de vijgen over de lengte in vier of zes parten. Verdeel wat vijgenparten en geroosterde ui op de borden, zet daarop nog een portie salade met daarop weer vijgenparten en geroosterde ui. Het moet een smalle piramide worden.
Klop in een kommetje de overgebleven olijfolie, azijn en de kaneel met een snuf zout en wat zwarte peper door elkaar. Sprenkel de vinaigrette over de salades, maak ze af met de hazelnoten en dien hem direct op.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Plenty more : Nog meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: