zondag 1 oktober 2023

Geroosterde bloemkool met tahina-noten-munttopping (Midden-Oosten)

GEROOSTERDE BLOEMKOOL MET TAHINA-NOTEN-MUNTTOPPING

2 bloemkolen (met het groene blad)
zout
50 gram geroosterde hazelnoten
50 gram zonnebloempitten
3 eetlepels geroosterd sesamzaad
1 biologische citroen
1 teen knoflook
200 milliliter tahina
1 eetlepel gedroogde munt
peperoncino of chilivlokken
frisgroene olijfolie


Verhit de oven tot 200°C of steek een barbecue aan. Was de bloemkolen en bestrooi ze royaal met zout. Laat ze in het midden van de hete oven of op de barbecue (met deksel) afhankelijk van de grootte van de bloemkolen in 30 – 45 minuten goudbruin en beetgaar worden.
Hak ondertussen hazelnoten, zonnebloempitten en sesamzaad fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Pel de teen knoflook en wrijf de teen fijn. Roer de tahina los met het citroensap en een scheutje water en roer de noten en zaden, citroenrasp, knoflook, wat gedroogde munt, peperoncino en zout naar smaak erdoor.
Serveer de bloemkolen in hun geheel met de topping en strooi er nog wat peperoncino over. Besprenkel met wat olijfolie.

12 - 16 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : mezze

bron : Souq : Tafels vol mezze / Nadia Zerouali & Merijn Tol

Geen opmerkingen: