woensdag 5 juli 2023

Cuscuz Paulista (São Paulo, Brazilië)

CUSCUZ PAULISTA (HARTIGE PUDDING VAN MAISMEEL MET GARNALEN EN GROENTE)

500 gram grof gemalen maismeel
1½ deciliter water met zout
2½ deciliter neutrale olie
1 middelgrote geraspte ui
1 teentje knoflook
1 theelepel tabasco
4 rijpe tomaten, van schil en pitjes ontdaan, fijngewreven met een vork
400 gram middelgrote gepelde garnalen
1 blik extra fijne doperwten
1 klein blik palmhartjes
bosje peterselie
bieslook
3 hardgekookte eieren in schijfjes
2 stevige tomaten in schijfjes
10 kleingesneden zwarte olijven


Breng 2½ deciliter gezouten water aan de kook en werk dit met behulp van een vork door het maïsmeel. Ongeveer een uur laten staan. Verhit de olie en fruit hierin de geraspte ui en de uitgeperste knoflook. De gepelde garnalen toevoegen en kruiden met zout en tabasco. De fijngewreven tomaten toevoegen met ruim 2 deciliter water. Laten koken tot de saus is ingedikt. Van het vuur nemen, de uitgelekte doperwten toevoegen en de kleingesneden palmhartjes. Knip peterselie en bieslook fijn en roer deze samen met de stukjes olijf door de massa. Roer er tenslotte voorzichtig het geweekte maismeel doorheen.
Vet een couscouspan (of anders een groot metalen vergiet dat in een nog grotere pan kan hangen) in met wat olie en bekleed rand en bodem met schijfjes ei en tomaat. Voeg voorzichtig de mais-massa toe zonder de bekleding van ei en tomaat te beschadigen. Van tijd tot tijd goed aandrukken om holtes te voorkomen. Vul het onderste gedeelte van de couscouspan tot de helft met water. Breng dit aan de kook, hang het bovenste gedeelte boven het kokende water en sluit de pan goed af, zodat het maismeel gaar kan worden in de stoom. Laten afkoelen en pas als de massa volledig is afgekoeld de couscouspan keren op een ronde schaal. Eventueel rondom nog garneren met in smalle reepjes gesneden slabladeren.
Variant: De garnalen kunnen vervangen worden door eenzelfde hoeveelheid kleingesneden kipfilet of door sardientjes uit blik. Van de sardientjes heeft u twee blikjes nodig: één voor de saus, terwijl de gehalveerde filets uit het andere blikje gebruikt kunnen worden voor de garnering van rand en bodem van de couscouspan (afgewisseld met plakjes ei en tomaat).

6 personen

gebied : São Paulo, Brazilië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Geen opmerkingen: