vrijdag 28 april 2023

Γαρδίτες σαγανάκι με Φέτα (Kaap Sounion, Attica, Griekenland)

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ (GARNALEN MET FETA EN TOMATENSAUS)

Bij de eerste warme zonnestralen zetten de restauranthouders langs de zee hun tafeltjes buiten. Dit gerecht is dan een absolute aanrader. Het lijkt wel alsof heel Athene naar Sounio komt om garnalen te eten. Probeer de grootste, verste garnalen die er zijn te krijgen. Verse garnalen glanzen, ruiken naar de zee en hoeven niet afgespoeld te worden.

750 milliliter tomatensaus
250 gram verkruimelde feta
50 milliliter olijfolie
1 bos gesnipperde lente-uitjes
3 uitgeperste teentjes knoflook
2 eetlepels verse tijmblaadjes
16 garnalen (à 40 gram)
70 milliliter ouzo
30 milliliter olijfolie extra vergine
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de tomatensaus in een grote platte ovenschaal. Verdeel de feta erover en zet de schaal 5 minuten in de oven tot de feta is gesmolten.
Verhit 25 milliliter gewone olijfolie in een grote koekenpan. Doe de lente-uitjes, het knoflook en de tijm in de pan. Fruit alles 5 minuten of tot de uien zacht zijn en roer ze dan door de tomatensaus in de ovenschaal. Zet de schaal terug in de oven om hem warm te houden.
Zet de koekenpan weer op het vuur, giet er de resterende gewone lijfolie in en schroei daarin de garnalen in 2 à 3 minuten dicht. Flambeer met de ouzo. Voeg, zodra de vlammen zijn geblust, de garnalen en het vocht toe aan de schaal met tomatensaus. Breng het gerecht op smaak met zwarte peper en meng alles goed. Zet het nog 10 minuten in de oven om alle smaakstoffen goed in te laten trekken.
Haal de schotel uit de oven en giet de olijfolie erover. Serveer het gerecht zodra het enigszins is afgekoeld.

4 personen

gebied : Kaap Sounion, Attica, Griekenland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Echt Grieks : 100 Recepten uit de keuken van The Real Greek / Theodore Kyriakou & Charles Campion

Geen opmerkingen: