PRUNEAUX AU VOUVRAY (GEDROOGDE PRUIMEN IN WITTE WIJN)
In de tijd van de kruistochten brachten kruisvaarders de eerste pruimen naar Frankrijk. De bomen deden het zo goed in het Loiredal, dat er al snel een plaatselijk gezegde ontstond: ‘pour les prunes’, het betekent letterlijk ‘voor niets’. Dankzij deze overdaad aan pruimen ontstonden er talloze gerechten waarin pruimen een belangrijke rol spelen.
500 gram gedroogde pruimen
1 fles droge witte wijn, bij voorkeur Vouvray
100 gram poedersuiker
1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
snufje nootmuskaat
geraspte schil van 1 citroen
slagroom
Pruimen 1 uur in water weken. Wijn met suiker, vanillestokje, nootmuskaat en citroenschil aan de kook brengen en 20 minuten laten koken. Pruimen laten uitlekken (eventueel ontpitten) en bij warme wijn doen. Het geheel weer verwarmen en afgedekt 8 minuten tegen de kook aan laten trekken. Pruimen in wijn laten afkoelen en afgedekt minstens 1 nacht in koelkast laten staan. Pruimen serveren met lobbig geklopte slagroom.
6 personen
voedingswaarde : 405 kcal p.p.
week-/ bereidings- / wachttijd : 60 / 35 minuten / 1 nacht
gebied : Vouvray, Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht
bron : De nieuwe Franse keuken (De nieuwe wereldkeuken) / Franska Stuy
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten