TARTE TATIN (OMGEKEERDE APPELTAART)
De beroemde omgekeerde appeltaart werd bij toeval bedacht door de zusjes Stephanie en Caroline Tatin. Zij bakten voor hun vaste hotelgasten regelmatig appeltaart. Op een dag deed Caroline per ongeluk het appelmengsel in de lege bakvorm. Ze besloot het deeg er bovenop te leggen en creëerde zo de legendarische tarte renversé of omgekeerde appeltaart.
200 gram boter of margarine
200 gram kristalsuiker
2 kilogram appels, geschild, in vieren gesneden
8 plakjes diepvriesbladerdeeg
slagroom
Boter in taartvorm op zacht vuur laten smelten. Suiker in ronde taartvorm met vaste bodem van 24 centimeter doorsnede strooien en appel met bolle kant naar onderen in vorm leggen. Vorm op zacht vuur laten staan totdat boter-suikermengsel licht gaat karamelliseren (dit kan vrij lang duren, wel 1 uur, vocht van appels moet verdampen). Oven voorverwarmen op 200°C. Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot cirkel van 26 centimeter doorsnede en dikte van 4 millimeter. Deeg over appels leggen en rand van deeg tussen vorm en appels duwen. Taart in midden van oven in 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Taart op schaal storten en warm of lauwwarm serveren met lobbig geklopte slagroom.
6 personen
voedingswaarde : 615 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten
gebied : Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht
bron : De nieuwe Franse keuken (De nieuwe wereldkeuken) / Franska Stuy
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten