zondag 24 mei 2020

Parelhoen met calvados (Vlaanderen, België)

PARELHOEN MET CALVADOSSAUS

4 parelhoenpoten
zout
peper
1 ½ eetlepel olie
25 gram boter of margarine
1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
2 sjalotjes, fijngesneden
0,6 deciliter droge witte wijn
300 milliliter gevogeltefond
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
1 teentje knoflook, fijngesneden
0,6 deciliter calvados
1 deciliter slagroom


Vlees inwrijven met zout en peper. In grote braadpan olie en boter verhitten. Vlees in 10 minuten rondom bruin bakken. Oven voorverwarmen op 225°C. Vlees uit pan nemen. Grootste deel van bakvet verwijderen. In rest bleekselderij en sjalot in 5 minuten lichtbruin bakken. Wijn toevoegen en tot helft laten inkoken. Fond erbij doen en aan de kook brengen. Parelhoen terugleggen in pan, met velkant naar boven. Kruiden en knoflook toevoegen. In midden van oven 25 minuten braden. Vlees uit pan scheppen en warm houden. Pan op vuur zetten. Calvados toevoegen, in 5 minuten alcohol laten verdampen. Slagroom erdoor roeren. Nog 5 minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. In ronde schaal parelhoen langs zijkant schikken. Calvadossaus erover schenken. In midden Vlaamse witlof leggen.

4 personen

voedingswaarde : 640 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Walda Pairon, in Tip Culinair mei 1993

Geen opmerkingen: