zaterdag 2 november 2019

Koude vissoep (Oost-Europa)

KOUDE VISSOEP

1 kilogram panklare gemengde zoet- en zoutwatervis met de kop er nog aan
zout
2 eetlepels maisolie of andere olie
1 grote gepelde ui
1 teentje knoflook uit de knijper
1 kleine rode paprika
peper uit de molen
3 - 4 eetlepels geurige azijn
soja of aroma
2 blaadjes witte gelatine


Was de vis zeer goed in lauwwarm water; wrijf het donkere vliesje in de buikholte met wat zout weg. Knip de vinnen met de keukenschaar tegen de draad in af en snijd de koppen van de vissen af. Verwarm de olie en doe daar de vinnen, de koppen en eventueel wat visgraten in. Snijd de ui in stukken en doe deze met de knoflook bij de visresten in de pan. Was de paprika, verwijder de steel en snijd de paprika in stukken; verwijder het zaad. Verwarm de stukken paprika met de visresten en de ui mee en voeg wat peper en zout toe. Schenk 3 deciliter water in de pan en laat de inhoud 10 - 15 minuten zacht koken.
Verdeel intussen de vissen in niet te kleine stukken van ongeveer gelijke grootte van 50 - 60 gram. Draai het kooknat van de visresten met de stukken ui en paprika en eventueel wat kopvlees door de zeef in de soeppan. Vul de vloeistof met water aan tot ¾ liter en laat de vloeistof koken; voeg zout naar smaak toe. Doe de stukken vis in de pan en laat de vis in de gesloten pan op de niet te hooggedraaide vlam of plaat 12 - 15 minuten bijna koken. Neem de stukken vis met de visspaan voorzichtig uit de pan. Leg de vis in een schaal. Roer de azijn door de visbouillon en voeg daaraan naar smaak azijn, peper, zout of soja toe. Week de gelatine in veel koud water. Laat de bouillon afkoelen. Verwarm 2 deciliter van de visbouillon in een kleine steelpan, maar laat de bouillon niet koken.
Knijp de gelatine ui; los die op in de warme visbouillon en controleer of alle gelatine goed is opgelost. Roer deze bouillon door de rest van de visbouillon en laat die bekoelen. Zet de afgekoelde vis in de schaal en de bouillon in een andere schaal in de koelkast. Schep de visbouillon, zodra deze geleiachtig wordt, op de vis en laat de koude soep verder stijf worden.

4 personen

bereidings- / koeltijd : 40 - 60 minuten / 2 - 4 uur

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : soep

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: