zaterdag 2 november 2019

Kippirozhki (Oost-Europa)

KIPPIROZHKI

600 gram korstdeeg
300 gram gekookt kippenvlees zonder been
45 gram boter
1 kleine zeer fijngesnipperde ui
200 gram droog gekookte (= 100 gram rauwe) rijst
1 teentje knoflook uit de knijper
4 eetlepels zeer fijngehakte peterselie of kervel
1 klein ei
peper uit de molen
mespuntje foeliepoeder
zout
soja of aroma
30 gram bloem


Zet het deeg afgedekt in de koelkast. Maak het kippenvlees fijn met een elektrische snijmixer. Verwarm 30 gram boter en fruit daarin de ui glazig. Voeg de gekookte rijst, de knoflook en de fijngemaakte kip toe en warm alles onder geregeld omscheppen goed door. Doe het mengsel in een kom en roer er de peterselie door. Splits het ei en schep de dooier met een paar eetlepels water door het mengsel, tot dat smeuïg maar toch nog stevig is. Maak het pikant van smaak met peper, foelie, zout of soja. Klop het eiwit los met 1 eetlepel water en 2 druppels soja. Bestrijk de bakplaat met de rest van de boter. Bestrooi het aanrecht dun met bloem; rol daarop het deeg uit tot een rechthoekige lap van ½ - 1/3 centimeter dikte. Snijd hiervan vierkante lapjes van ongeveer 8 bij 8 centimeter. Verwarm de oven voor op 210°C. Bestrijk twee aaneensluitende randen van de deeglapjes met eiwit. Verdeel het pikante mengsel over de tegenoverliggende helft van de lapjes. Sla die dubbel en druk de eegranden met een vork stevig aan. Lag de deegpakjes met het pannenkoekmes op enige afstand van elkaar op de bakplaat en bestrijk het deeg met eiwit. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het voorgerecht door en door warm en mooi van kleur worden.

4 - 8 personen

bereidings- / oventijd : 30 - 40 / 35 - 40 minuten

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: