zaterdag 2 november 2019

Dolmades (Oost-Europa)

DOLMADES

28 - 32 jonge middelgrote druivenbladeren, eventueel uit blik
12 eetlepels zonnebloemolie of andere olie
2 eetlepels goedgewassen rozijnen zonder pit
2 middelgrote in dunne plakken gesneden uien
2 eetlepels pijnboompitten of gepelde pinda’s
120 gram droogkokende rijst of Siam rijst
eventueel ½ theelepel komijnpoeder
peper uit de molen
zout
2 ½ deciliter kruiden- of vleesbouillon van ½ tablet
4 eetlepels fijngehakte peterselie
½ theelepel fijngehakt venkelgroen of mespunt venkelpoeder
soja of aroma


Leg verse druivenbladeren 20 minuten in veel koud water en zet bladeren uit blik 12 uur in water. Verwarm in de vleespan 4 eetlepels olie. Overgiet de rozijnen met kokend water. Fruit de uien in de olie glazig. Knijp de rozijnen droog en roer ze met de pijnboompitten of pinda’s door de gefruite ui. Strooi de rijst en het komijnpoeder in de pan en laat de rijst, onder af en toe roeren, even mee bakken. Voeg wat peper en zout toe en schenk de bouillon in de pan. Roer tot de inhoud van de pan kookt, draai de vlam of plaat laag en laat de rijst in de gesloten pan gaar en droog koken.
Laat intussen de bladeren uitlekken, dep ze droog met keukenpapier of een doek en snijd de steeltjes met het bovenste stukje nerf weg. Leg de druivenbladeren vlak uitgespreid naast elkaar.
Controleer of de rijst bijna gaar is, schep er de peterselie en e venkel door en maak de rijst pikant van smaak met zout of soja en verdeel de rijst over de bladeren. Vouw de bladeren dicht en omwind de gevulde bladeren met garen. Beleg de panbodem met vetvrij papier en lag daarop, op enige afstand van elkaar, de pakketjes. Schenk de rest van de olie in de pan en voeg zoveel warm water toe, dat de pakketjes juist onderstaan. Laat de vloeistof 45 minuten zacht koken; vul gedurende die tijd eventueel water bij, zodat de pakketjes niet droog koken. Serveer het voorgerecht lauw of geheel afgekoeld.

4 - 8 personen

voor- / bereidingstijd : 20 minuten of 4 uur / 70 - 90 minuten

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: