zaterdag 2 november 2019

Gevuld ei in tomaat (Oost-Europa)

GEVULD EI IN TOMAAT

8 kleine stevige tomaten
peper uit de molen
zout
soja of aroma
4 gepelde hardgekookte eieren
8 middelgrote radijsjes
2 theelepels tomatenpuree of tomatenketchup
½ - 1 eetlepel goudgele mosterd
½ eetlepel fijngehakte bieslook of geraspte ui
1 ½ eetlepel fijngehakte peterselie
5 eetlepels kwark of dikke yoghurt
2 eetlepels kappertjes of 8 plakjes gevulde olijf
binnenste gedeelte van een struik andijvie
2 eetlepels mayonaise, slasaus of fritessaus
citroensap


Neem tomaten van ongeveer gelijke grootte. Pel de tomaten. Laat hiervoor desgewenst de tomaten schrikken door ze eerst met kokend en daarna met koud water te overgieten; pel de tomaten daarna. Snijd van de tomaten met een scherp mesje even boven het midden een kap af. Neem met een puntig theelepeltje het zaad uit de tomaten en strooi daar wat peper en zout of soja n. Snijd de eieren overdwars door. Maak de dooiers in een kom fijn met een vork. Snipper of hak de radijsjes in zeer kleine stukjes en doe die met de tomatenpuree, de mosterd naar smaak, de bieslook of ui en de peterselie bij het eigeel. Roer daar 3 eetlepels kwark door en voeg aan het mengsel naar smaak peper en zout of soja toe. Schep het mengsel in de halve eieren en strijk de vulling glad met een telkens in kokend water gedompeld mes. Zet in elke uitgeholde tomaat een gevuld ei en garneer dat met enkele kappertjes. Was de andijvie, droog die zeer goed en snijd de bladeren in repen van ½ centimeter breed. Snijd het harde middengedeelte uit de kapjes van de tomaten; snijd de kapjes klein en schep ze, met de rest van de kwark, de mayonaise en, naar smaak, citroensap, peper en zout of soja door de andijvie. Verdeel de andijvie over de slaschotel en schik daarop de met ei gevulde tomaten.

4 - 8 personen

bereidingstijd : 25 - 30 minuten

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: