zaterdag 2 februari 2019

Pastilla met duiven (Marokko)

PASTILLA MET DUIVEN

600 gram uien
1 bosje peterselie
6 takjes koriander
4 schoongemaakte duiven
3 eetlepels olie
30 gram boter
2 eetlepels ras al-hanout
2 mespuntjes saffraan
200 gram ontvliesde amandelen
3 eetlepels suiker
5 eieren
kaneel
poedersuiker
zout
peper

PASTILLA
100 gram boter
1 eigeel
15 blaadjes brickdeeg


Pel de uien, hak ze fijn evenals de peterselie en de korianderblaadjes. Bestrooi de duiven met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een stoofpan, voeg 30 gram boter toe en braad de duiven aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en fruit snel de uien in de olie, voeg de fijngehakte kruiden, de specerijen en ruim zout en peper toe. Giet 1½ deciliter water in de pan, doe de duiven erin, doe het deksel erop en laat 1 uur op een zacht vuur sudderen. Draai de duiven na een half uur om. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan, bak er de amandelen in en hak ze fijn. Vermeng ze met de suiker en 4 theelepels kaneel. Haal de duiven, als ze goed mals zijn, uit de pan, haal de botjes eruit en snijd het vlees in stukken. Klop de eieren los met een vork, haal de pan van het vuur en voeg er snel roerend de eieren aan toe. Zet terug op een zacht pitje en roer nog enkele minuten om een romige saus te verkrijgen. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat 100 gram boter smelten, giet dit in een kopje en verwijder het schuim. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnee in. Beboter 6 blaadjes brickdeeg aan een kant met weinig boter. Leg ze in de bakvorm, ze moeten elkaar gedeeltelijk overlappen. Leg 2 andere blaadjes, eveneens beboterd, onderin op elkaar. Vul met de helft van de vulling. Leg hier 3 blaadjes beboterd brickdeeg op, bestrijk de rand met een losgeklopt eigeel en een beetje water, en laat de randen elkaar overlappen. Duw de randen een beetje aan. Voeg de rest van de vulling toe. Eindig met 4 beboterde blaadjes en stop dat wat uitsteekt in langs de rand. Bestrijk met boter. Zet de pastilla in de oven en laat deze in 30 minuten goudbruin bakken. Haal de pastilla uit de vorm, bestrooi met de poedersuiker en versier vervolgens met wat kaneel (gebruik daar een sjabloon voor.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 1 / 2 uur

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Marokkaans eethuis / Elisa Vergne

Geen opmerkingen: