PILAFE ME OCTAPOTHI (PILAF MET INKTVIS)
Een inktvis heeft acht poten, zoals de Griekse naam al zegt. Soms kun je deze vissen ook op de Nederlandse markt kopen. De Grieken slaan zo’n beest direct na het vangen eerst een stuk of twintig keer op de grond en daarna schuren ze het net zolang tegen een ruwe rots aan tot er een soort schuim aan de oppervlakte komt en de bruingele kleur verandert in een haast doorschijnend grijs. Pas dan is de inktvis eetbaar en lekker mals en zo wordt hij verkocht. Na grondig wassen waarbij het water herhaaldelijk ververst dient te worden is de vis klaar om te worden toebereid.
1 kleine inktvis
1 fijngesnipperde ui
8 eetlepels olijfolie
2 grote tomaten of 1 dessertlepel tomatenpuree
175 gram rijst
zout
versgemalen peper
Maak de goed gewassen inktvis schoon en leg de ongeschonden inktzak opzij. Snijd de vis in kleine stukjes respectievelijk ringen en laat ze in een droge pan op zacht vuur hun vocht verliezen. Is dit dan weer verkookt, voeg dan pas de olijfolie en uiensnippers toe en laat het geheel tien tot vijftien minuten zachtjes bakken. Voeg de inmiddels ontvelde en fijngesneden verse tomaten of de met wat water aangelengde tomatenpuree toe plus de inkt uit de achtergehouden inktzak. Voeg zoveel water toe dat alles precies onder komt te staan en kook de vis goed gaar. Strooi daarna de zo nodig gewassen en dan goed uitgelekte rijst bij, zet de vlam hoog zodat het water snel verdwijnt. Is al het vocht opgenomen en verdampt leg dan een schone doek over de pan en laat deze van het vuur nog tien minuten staan om de rijst helemaal gaar en droog te stomen.
4 personen
gebied : Griekenland
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : De Griekse keuken bij u thuis / Joyce Stubbs
dinsdag 3 april 2018
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten