zondag 11 april 2010

Golubtsi (Rusland)

GOLUBTSI (GEVULDE KOOLROLLETJES MET ZURE ROOMSAUS)

75 gram droogkokende rijst
1 kleine witte of groene kool (750 gram)
zout
peper
2 eetlepels (zonnebloem)olie
1 ui
400 gram rundergehakt
1 ei
2 theelepels tijm
2 theelepels gedroogde dille
20 gram boter of margarine
20 gram bloem
2 bekertjes zure room
2 eetlepels tomatenpuree


In een pan rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing. In een grote pan ruim water aan de kook brengen. Witter kool er 3 minuten in onderdompelen. Met schuimspaan uit pan nemen en zoveel buitenste bladeren heel eraf pellen als mogelijk is. Eventueel kool opnieuw 3 minuten onderdompelen en weer bladeren eraf pellen (totaal 8). Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden. Koolbladeren op doek uitspreiden. Rest van kool in vieren snijden, harde nerf verwijderen en kool klein snipperen. Ovenschaal (inhoud 2 liter) invetten en koolsnippers over de bodem verdelen. Bestrooien met zout en peper. Olie erover sprenkelen. Ui pellen en snipperen. In een kom gehakt vermengen met ei, ui, gare rijst, tijm, dille, zout en peper. Gehaktmengsel over koolbladeren verdelen. Koolbladeren als pakketjes dichtvouwen en met sluitkant op gesnipperde kool leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In pannetje de boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje 2 deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot saus gebonden is. Zure room en tomatenpuree erdoor roeren.
Oven voorverwarmen op 175°C of gasstand 3. Saus over koolrolletjes verdelen. In midden van oven koolschotel in 1¼ uur gaar en goudbruin laten worden. Eventueel schotel na 1 uur afdekken als koolrolletjes te bruin worden. Eventueel rijst erbij geven.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 1 / 1½ uur

gebied : Rusland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande januari 1990

Geen opmerkingen: