zondag 11 april 2010

Russisch stapelgebakje (Rusland)

RUSSISCH STAPELGEBAKJE

125 gram boter
155 gram griessuiker
125 gram gezeefde bloem
50 gram fijngemalen amandelen
½ liter verse room
50 gram gekarameliseerde amandelen, tot praline gehakt
50 gram groene pistaches
15 gram water
1 eetlepel dikke vloeibare karamel
muntblaadjes
suikerglazuur


Het deeg voor het Russisch gebakje; meng de zachte boter met 125 gram suiker. Voeg de gezeefde bloem en de fijngemalen amandelen toe. Kneed dit tot een homogene pasta en zet het in de koelkast.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit over een beboterde of met bakpapier bedekte bakplaat. Bak op 180°C totdat het begint te kleuren. Haal de plaat uit de oven en keer ze in één beweging om op tafel. Maak het deeg los en versnijd het onmiddellijk met een stansmes tot 12 gelijke cirkelvormige stukken. Laat dit afkoelen.
Klop de room goed op en meng er de praline van amandelen onder.
Gril de pistaches licht. Laat gedurende enkele minuten de 15 gram water en de 30 gram suiker koken. Voeg de pistaches toe en meng ze er goed onder. Giet dit op een plaat en laat afkoelen.
Maak een torentje van drie stukken biscuit met de amandelroom ertussen. Schik het gebakje in het midden van het bord. Werk af met vloeibare karamel en met de pistaches. Decoreer met een muntblaadje en met de suikerglazuur.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : gebak

bron : Ambiance mei 2002

Geen opmerkingen: