zondag 22 juni 2008

Ovenschotel van varkensvlees en bonen (Provence, Frankrijk)

OVENSCHOTEL VAN VARKENSVLEES EN BONEN

2 eetlepels (olijf)olie
1 grote ui
50 gram magere spekreepjes
600 gram hamlappen
zout
(versgemalen) zwarte peper
½ zakje verse Provençaalse-kruidenmix (à 30 gram)
1 takje salie
4 tomaten
1 pot witte bonen (720 milliliter, Hak)

Oven voorverwarmen op 175°C of gasovenstand 3. In braadpan olie verhitten.
Spekreepjes circa 2 minuten zachtjes bakken. Vlees in repen van circa 5
centimeter snijden en bestrooien met zout en peper. Vlees aan spek toevoegen
en in circa 5 minuten al omscheppend bruinbakken.
Ui pellen, halveren en in ringen snijden. Ui aan vlees toevoegen en circa 5
minuten op matig hoog vuur meebakken. Provençaalse kruiden en salie
fijnhakken. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend
water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. Tomaten in vieren
snijden en zaadjes verwijderen. Tomaten en kruiden aan vlees toevoegen en
circa 2 minuten zachtjes meebakken.
Met schuimspaan vlees in ovenschaal scheppen. Witte bonen met vocht door
tomatenmengsel in pan roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
Bonenmengsel rond en over vlees in ovenschaal scheppen.
In oven vleesschotel afgedekt in circa 45 à 60 minuten gaar laten worden.
Eventueel scheutje water toevoegen als geheel te droog wordt. Peterselie
fijnknippen en erover strooien. Serveren met venkel met tomaten en spekjes.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 1½ uur

land : Frankrijk (Provence)
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande juni 1997


Groeten,

Esther Westerveld

Geen opmerkingen: