dinsdag 9 april 2024

Mabí (Aruba, Bonaire, Curaçao)

MABÍ (MAUBY)

De ‘mabí’ is een heel traditioneel drankje dat in het hele Caribische gebied wordt gedronken. Op de eilanden wordt het ook weleens ‘armenbier’ genoemd, omdat de ingrediënten lokaal groeien en het drankje dus goedkoop te maken was. Het hoofdingrediënt is de schors van de mauby-boom en daarnaast bevat het drankje nog enkele andere specerijen.
De mauby-schors is in Nederland moeilijk te vinden, maar gelukkig kun je tegenwoordig via internet alles vinden.

1 liter water
10 stukken mauby schors
2 kaneelstokjes
2 flinke repen sinaasappelschil
1 mespunt nootmuskaat
5 kruidnagels
1 steranijs
200 gram (ruwe) rietsuiker


Doe alle ingrediënten voor de mabí in een pan en verhit de pan totdat het mengsel begint te koken. Zet het vuur daarna lager.
Doe de deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen.
Zeef de mabí tenslotte, zodat alle specerijen achterblijven.
Doe de gezeefde mabí in afgesloten flessen en bewaar het in de koelkast.
Om te serveren vul je een glas halfvol met ijsblokjes en giet je de mabí erover. Maak het glas eventueel af met een schijfje limoen.

10 personen

gebied : Nederlandse Antillen
gerechtsoort : drank

bron : De complete Antilliaanse keuken : 300 Recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao / Jurino Ignacio

Geen opmerkingen: