dinsdag 9 april 2024

Aardappelkibbeh met lente-ui & sinaasappelschil (Libanon)

AARDAPPELKIBBEH MET LENTE-UI & SINAASAPPELSCHIL

Kibbeh is een Libanees gerecht: meestal gemaakt van lamsvlees, maar ook van aardappel of pompoen, altijd gemengd met bulgur. Deze aardappelvariant lijkt op kibbeh nayeh met rauw lamsvlees. De gekookte aardappel vervangt hier het lamsvlees.

650 gram middelgrote, kruimige aardappels (nicola of bildtstar), schoongeboend
400 gram fijne bulgur
2 eetlepels citroensap
2 flinke bosjes lente-ui, het wit in dunne ringetjes
rasp van 2 (bio)sinaasappels + extra voor erover
200 milliliter extra vergine olijfolie, voor erover

Kook de aardappels in de schil in ruim water met royaal zout in 25 minuten gaar. Meng intussen de bulgur met 150 milliliter lauw water. Laat de aardappels uitdampen en pel ze. Stamp ze fijn met een pureestamper of duw ze door een pureeknijper.
Kneed de aardappels met de bulgur, zout naar smaak, het citroensap en 100 milliliter water tot een soort deeg. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe als het niet smeuïg genoeg is.
Meng de lente-ui en de helft van de sinaasappelrasp erdoor en proef of er meer zout door moet. Verdeel de puree over een platte, liefst ovale schaal en druk goed aan. Maak de randen met natgemaakte handen mooi glad en druk met je vingertoppen of een lepel kuiltjes in de kibbeh, besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met nog wat fleur de sel of zeezout en wat sinaasappelrasp.
Lekker met gegrilde sumakkip en fattoush salade.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 761 kcal p.p.
bereidingstijd : 50 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. oktober 2023, Special edition Midden-Oosten

Geen opmerkingen: